miercuri, 25 august 2010

Sunt tiganii rai?

Se vorbeste zilele astea despre tigani. Din nou. Se pare ca tiganii "romani" sunt iar in vizor. De obicei etnia aceasta se asociaza cu faptele antisociale, cu mizeria cu "raul", oricum. Intrebarea este: sunt oare tiganii rai?

In primul rand, ca orice om cu bun simt, ma opun oricarei generalizari. E clar ca un grup, o etnie, un popor nu poate fi rau in totalitate. Ca sunt elemente problema - astea sunt peste tot -, ca exista anumite trasaturi de personalitate mai proeminente care favorizeaza un comportament mai agresiv, se poate, dar ca sa spui hotarat ca toti gitanii sunt violenti, sau hoti, sau mai stiu eu cum ..., asta e, evident, o stupizenie.

Mie imi plac tiganii. Nu pot spune ca am cunoscut vreunul face-to-face. Imi plac insa din literatura (Vasile Voiculescu, Sakuntala),

din filmul lui Emil Loteanu




sau din literatura si filmele rusesti.

Gitanii spanioli, insa, pur si simplu ma innebunesc. Flamenco, Joaquin Cortes ....




Cel mai mult iubesc la gitani PASIUNEA. Nu am mai intalnit-o nicaieri la asemenea cote. Tiganii au un mod de a iubi si a trai viata TOTAL, mistuitor. Se simte din ochii lor aprinsi, din muzica vie, dar mai ales din DANS.



Sunt mai vii decat oricare dintre noi. Traiesc pe bune. Costumele lor arata acelasi lucru. De ce le plac atat culorile aprinse? Pentru ca nu suporta ternul, mortaciunile ... La ei totul e pe viata si pe moarte. Ei nu au jumatati de masura.




Asta ar fi foarte pe scurt, o parere. Voi reveni cu detalii si argumente.

10 comentarii:

  1. Nu știu ce legătură este între țiganii români (de origine indiană) și cei spanioli. Muzica este foarte diferită, cei de la noi înțeleg tot ce se vorbește la filmele indiene, ai lor nu știu o boabă de hindusă, poate doar costumația este asemănătoare că e pestriță. Poate vei aprofunda subiectul să vezi care sunt legăturile între ei (dacă există) sau de ce au ajuns să fie puși în aceeași categorie. Te invit oricând în Târgu-Cucu dacă vrei să faci cunoștință cu ei face-to-face și nu după ceea ce scrie în cărți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Originea tiganilor e aceeasi. "Romi (uneori scris rromi) este denumirea unui grup etnic originar din India medievală, majoritatea acestuia găsindu-se în Europa, cele mai importante grupuri trăind în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia și Serbia. Importante comunități de romi trăiesc de asemenea și în America sau în alte colțuri ale lumii. Se presupune că numele de "țigani" (zingari, tsigans, Zigeuner, cigani, cikani în alte limbi) provine din grecescul "athinganoi", (tradus: "a nu se atinge"), numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, cu care romii au fost confundați.
    Limba lor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi. (http://ro.wikipedia.org/wiki/Romi sau http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aigani). Sau "It is generally known that gypsies migrated out of India into Europe around the eleventh century. Records exist of their arrival in Spain as early as 1425 in Zaragoza, capital of Aragon. The majority entered via Barcelona (in Catalonia) in 1447." - http://www.flamencoshop.com/gypsy/historicalnotes.htm
    Deci e vorba de aceeasi etnie. Evident ca s-au adaptat locului unde s-au stabilit. Cat despre muzica ... pacat ca nu simti asemanarea. La mine se traduce in acelasi fior. Fie ca ascult tiganeasca ruseasca sau bulgareasca .. (e drept ca muzica tiganeasca "romaneasca" nu prea cunosc), fie ca ascult flamenco. E adevarat, flamenco nu e muzica tiganeasca pura. E o amestecatura: "Flamenco is a style of music and dance which is considered part of the culture of Spain, although it is actually native to only one region: Andalusia.
    Along with its Andalusian origins, Gypsy, Byzantine, Sephardic and Moorish elements have often been cited as influences in the development of flamenco." - http://en.wikipedia.org/wiki/Flamenco ; sau "Most of the roots of Flamenco can be traced to the rich blend of liturgical and secular music from the East which met the gypsies when they came to the Andalusian region in southern Spain in the 15th century. Andalusia was the breeding ground for the continued development and mixing of Spanish folk music and for the Flamenco song." - http://www.nagwa.com/flamenco.html
    Asta ca un raspuns scurt. Am zis ca o sa revin cu detalii, pentru ca pe mine, personal, poporul acesta - in partile sale bune - ma fascineaza. Si as vrea sa insist asupra acestui subiect pentru ca mai cred ca nu li se dau suficiente sanse pentru a-si dezvolta si a-si promova valorile.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt fascinanti dar ei ar trebui categorisiti dupa ginti si profesii si atunci da poti sa faci un profil destul de pertinent asupra lor

    RăspundețiȘtergere
  4. acei tigani care sunt "romi" cum s-ar zice, nu sunt rai, cei rai dintre ei sunt aia care nu au unde dormi, care se cearta toata ziua pe strada, si asa mai departe.nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu .... nuai avut contacte cu ei ? anunti nu mai manca cacat

      Ștergere
    2. Nu .... nuai avut contacte cu ei ? anunti nu mai manca cacat

      Ștergere
  5. Nu vreau sa generalizez dar sunt unii tigani care chiar lasa de dorit,sunt sub orice critica,dar ma rog,astia sunt oamenii........

    RăspundețiȘtergere
  6. azi am fost la pescuit, pe ialomita. au aparut o multime de tigani de la 10 ani in sus, si au inceput sa arunce cu pietre in mine. una dintre pietre m-a lovit in umar. tiganii sunt intradevar foarte rai, fara cultura, oameni care nu vor sa se integreze cu romanii. needucati pentru ca nu vor, nu pentru ca statul roman nu face sau nu a facut eforturi pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. defapt sunt si tigani rai si tigani buni trebuie sa-i caracterizam dupa caracter si comportament nu dupa culoare cum fac alti... nu trebuie sa uram pe cineva dupa culoare deoarece asta inseamna lipsa de respect..

    RăspundețiȘtergere